Repertoire-overzicht


 • BKK werkt mee aan het project Wolk – juli 2016

  Wolk is een theatrale ontdekkingstocht van “wat je bent, naar wie je bent”, tijdens de beklimming van een 22 meter hoge toren. Onderweg hoorden bezoekers een compositie van Marc Alberto, die hiervoor opnames maakte van ons koor op 11 juli.

  Een project van Lucas de Man, stadskunstenaar van Den Bosch en bekend als presentator van het programma Kunstuur. Het maakt onderdeel uit van Theaterfestival Boulevard en speelde van 5 augustus (première) t/m 5 september 2016.

  http://www.projectwolk.nl

 • Figure Humaine, Francis Poulenc 2016

  We hebben twee mooie concerten gegeven in ‘s-Hertogenbosch en Leiden in samenwerking met het Leids Projectkoor.
  Het was een bijzonder programma met o.a. Figure Humaine van Francis Poulenc en stukken van Schumann en Poulenc door zowel mannen- als vrouwenkoor.

  U kunt hieronder luisteren naar een opname.

  Op dinsdag 20 maart 2018 verzorgde het Brabants Kamerkoor een korte proloog bij de uitvoering van Hamlet door Opera2Day in het Theater aan de Parade in Den Bosch. Het filmpje kunt u zien op YouTube .

  proloog bij de uitvoering van Hamlet door Opera2Day
 • Tussen Bosch en Beiaard, 2016

  Het Brabants Kamerkoor liet tijdens dit concert horen hoe psalmteksten door de eeuwen heen componisten hebben geïnspireerd. De oorspronkelijke psalmteksten, in de Bijbel opgenomen in het Oude of Eerste Testament, zijn de eeuwen door in de Nederlanden op verschillende manieren vertaald en bewerkt. Je hoorde in dit programma bijvoorbeeld teksten uit de bundel ´Souterliedekens‘ uit 1540, een in Antwerpen uitgegeven volledige verzameling Nederlandse psalmvertalingen op melodieën van bekende volksliedjes, waarschijnlijk van de hand van Willem van Zuylen van Nijevelt. Deze Souterliedekens brachten we in werk van hedendaagse componisten. Ze werden destijds beroemd door bewerkingen van o.a. Clemens non Papa (1556-57). Van hem voerden we Musica Dei Donum optimum uit. Een ander uitstapje dat we vanuit het psalmenthema maakten was Continuo Lacrimas, dat Jacob van Vaet schreef bij de dood van Clemens.

  Beroemder nog dan de Souterliedekens werd het Geneefs Psalter, een berijming van het volledige boek van de Psalmen, voor gebruik in de kerken van de Reformatie. Sweelinck bewerkte alle 150 psalmen, en mag daarom vandaag niet ontbreken. Ook in andere Europese talen klinken psalmen met werk van Charles Ives en Felix Mendelssohn Bartholdy. Slotstuk van het concert was het bijzondere  Psalmenrequiem van Daan Manneke, geheel opgebouwd uit psalmteksten uit de Latijnse vertaling van de Bijbel.

  Paul Maassen bespeelde tijdens dit concert de beiaard. Die klonk soms als bijna menselijke stem, dan weer functioneerde hij als continuo en basis voor het klankgebouw van het koor. Af en toe hoorde je een compleet tweede koor van klokken en belletjes. Zo was dit concert niet alleen een ode aan de  muziek, maar ook aan de veelzijdigheid van de beiaard.

 • Kerstconcert 2015

  Sweet was the song

  Dit programma voerden we op 19 december 2015 uit in Nieuwkuijk

  Sweet was the song the Virgin sung

  When she to Bethlem Juda came…

  Een groot mysterie, licht in de duisternis en engelenzang, Marialiederen en Christmas Carols. Maria zong een wiegenlied in de duisternis en koude van de stal terwijl in de kribbe haar kind lag te huilen. Hoewel al eeuwen aan ons de situatie romantischer wordt voorgesteld dan de realiteit doet vermoeden, konden het publiek zich ook dit jaar laven aan prachtige muziek voor de kersttijd in het programma Sweet was the song. Met o.a. stukken van Lauridsen, Bennett, Stanford, Whitacre en Kodaly.

 • Kerstconcert 2015, O magnum mysterium

  Maurice Duruflé (1902-1986)                                   Ubi Caritas

  Francis Poulenc (1899-1963)                                    Un soir de Neige            

  De grandes cuillers de neige

  La bonne neige

  Bois meutri

  La nuit le froid la solitude

  Giovanni Pierluigi da Palestrina (1525-1594)        Hodie Christus natus est

  Francis Poulenc                                                            O magnum mysterium

  Orlando di Lasso (1532-1594)                                   Videntes stellam

  Francis Poulenc                                                            Quem vidistis pastorem

  Henry Purcell (1659-1695)                                         Hear my prayer, oh Lord

  — pauze —

  Thomas Sandström (1964)                                        Hear my prayer, oh Lord

  Tomás de Victoria (1548-1611)                                Quem vidistis pastores

  Francis Poulenc                                                            Videntes stellam

  Giovanni Gabrielli (1557-1618)                                O magnum mysterium

  Francis Poulenc                                                            Hodie Christus natus est

  Morten Lauridsen (1943)                                           O magnum mysterium

  Maurice Duruflé (1902-1986)                                   Ubi Caritas

 • Upovanje, 2015

  Voor het project Upovanje sloegen het Hollands Vocaal Ensemble (HVE) Amsterdam en het Brabants Kamerkoor (BKK) de handen ineen voor de uitvoering van het indrukwekkende Concert voor Koor van Alfred Schnittke. Naast Schnittke werd gezamenlijk werk uitgevoerd van Tschaikovsky en Sviridov. Verder zongen beide koren afzonderlijk werken van Rachmaninov en Sjostakovitsj.

  Het programma heeft de titel Upovanje meegekregen, het Russische woord voor hoop. Het is de hoop waarover de Armeense tekstdichter Gregor Narekatsi rond het jaar 1000 spreekt, door de Russische componist Alfred Schnittke op muziek gezet in het vierde deel van zijn Concert voor Koor uit 1985. De hoop dat door te zingen verwondingen van lichaam en ziel zullen helen, als een reinigende mystieke ervaring.

  In de actualiteit van vandaag zouden we wensen dat het zingen van deze monumentale koorcompositie een bijdrage zou kunnen leveren aan de hoop op herstel van de verstoorde politieke en ideologische relaties tussen Rusland en de Westerse wereld.

Pagina’s

Komende concerten

Matthäus-Passion (1 april 2023)
Sint Maartenkerk in Zaltbommel

Einklang (29 oktober 2023)
Grote of Protestantse Kerk

Einklang (5 november 2023)
Nieuwe Kerk Amersfoort

Recente concerten

Kerstconcert (18 december 2022)
Grote Kerk, Den Bosch

Kerstconcert (11 december 2022)
Geertruidskerk in Geertruidenberg

Canto caliente (9 oktober 2022)
Grote of Protestantse Kerk