Repertoire-overzicht


 • Johannes Passion van J.S. Bach, 2017

  Zaterdag 25 maart 2017 zongen wij o.l.v. Béni Csillag de Johannes Passion. Het Brabants Dagblad schreef een lovende recensie.

  Bernard Loonen, tenor evangelist, tenor
  Pieter Hendriks , bas, Christus
  Katharine Dain, sopraan
  Jan Kullmann, altus
  Berend Eijkhout, bas

  Orkest: Ensemble ‘t Kabinet.

 • Terugblik Tenso – Peter Vigh, november 2016

 • Spem in Alium – 2016

  Het Brabants Kamerkoor voerde in het najaar van 2016 op 4 locaties Spem in Alium van Thomas Tallis (ca 1505-1585) uit met 7 andere Brabantse koren.

  Het Sacramentskoor in Breda vierde in 2016 haar 90-jarig bestaan. Het koor wilde ter gelegenheid daarvan samen met 7 gastkoren het unieke en grote meesterwerk Spem in Alium van Thomas Tallis ten gehore brengen in een grote bezetting tijdens een concertserie. Vier locaties in Delft, Den Bosch, Eindhoven en Breda brachten 8 koren en 300 zangers bij elkaar.

  De uitvoering van Spem in Alium toonde in deze grote bezetting de ware klasse van het 90-jarige koor. “We voeren een meesterwerk uit dat maar zelden ten gehore wordt gebracht, vooral in deze grote bezetting”, aldus initiatiefnemer Jasper van Beek.
  Spem in Alium staat bekend als een meesterwerk dat vraagt om een enorme bezetting van zangers.

  Gastdirigent was David Hill. Hij is chef-dirigent van de BBC Singers, Musical Director bij The Bach Choir, Associate gastdirigent van het Bournemouth Symphony Orchestra, chef-dirigent van het Southern Sinfonia, muziekdirecteur van de Leeds Philharmonic Society en dirigent van de Schola Cantorum Yale.

  Alle deelnemende koren zingen ook een ander werk.

  Dit was een samenwerkingsproject met 8 Brabantse koren:

  Oisterwijks Kamerkoor                 Oisterwijk           o.l.v. Peter van Aerts
  Cappella Ex Occasione                 Breda                  o.l.v. Ruben de Grauw
  Helmonds Kamerkoor                  Helmond            o.l.v. Kees Doevendans
  Schola Cantorum Den Bosch       Den Bosch          o.l.v. Jeroen Felix
  Sacramentskoor                           Breda                  o.l.v. Henri de Graauw
  Philips Philharmonisch Koor       Eindhoven          o.l.v. Béni  Csillag
  Krashna Kamerkoor                     Delft                    o.l.v. Ruben de Grauw
  Brabants Kamerkoor                    Den Bosch          o.l.v. Béni Csillag

 • BKK werkt mee aan het project Wolk – juli 2016

  Wolk is een theatrale ontdekkingstocht van “wat je bent, naar wie je bent”, tijdens de beklimming van een 22 meter hoge toren. Onderweg hoorden bezoekers een compositie van Marc Alberto, die hiervoor opnames maakte van ons koor op 11 juli.

  Een project van Lucas de Man, stadskunstenaar van Den Bosch en bekend als presentator van het programma Kunstuur. Het maakt onderdeel uit van Theaterfestival Boulevard en speelde van 5 augustus (première) t/m 5 september 2016.

  http://www.projectwolk.nl

 • Figure Humaine, Francis Poulenc 2016

  We hebben twee mooie concerten gegeven in ‘s-Hertogenbosch en Leiden in samenwerking met het Leids Projectkoor.
  Het was een bijzonder programma met o.a. Figure Humaine van Francis Poulenc en stukken van Schumann en Poulenc door zowel mannen- als vrouwenkoor.

  U kunt hieronder luisteren naar een opname.

  Op dinsdag 20 maart 2018 verzorgde het Brabants Kamerkoor een korte proloog bij de uitvoering van Hamlet door Opera2Day in het Theater aan de Parade in Den Bosch. Het filmpje kunt u zien op YouTube .

  proloog bij de uitvoering van Hamlet door Opera2Day
 • Tussen Bosch en Beiaard, 2016

  Het Brabants Kamerkoor liet tijdens dit concert horen hoe psalmteksten door de eeuwen heen componisten hebben geïnspireerd. De oorspronkelijke psalmteksten, in de Bijbel opgenomen in het Oude of Eerste Testament, zijn de eeuwen door in de Nederlanden op verschillende manieren vertaald en bewerkt. Je hoorde in dit programma bijvoorbeeld teksten uit de bundel ´Souterliedekens‘ uit 1540, een in Antwerpen uitgegeven volledige verzameling Nederlandse psalmvertalingen op melodieën van bekende volksliedjes, waarschijnlijk van de hand van Willem van Zuylen van Nijevelt. Deze Souterliedekens brachten we in werk van hedendaagse componisten. Ze werden destijds beroemd door bewerkingen van o.a. Clemens non Papa (1556-57). Van hem voerden we Musica Dei Donum optimum uit. Een ander uitstapje dat we vanuit het psalmenthema maakten was Continuo Lacrimas, dat Jacob van Vaet schreef bij de dood van Clemens.

  Beroemder nog dan de Souterliedekens werd het Geneefs Psalter, een berijming van het volledige boek van de Psalmen, voor gebruik in de kerken van de Reformatie. Sweelinck bewerkte alle 150 psalmen, en mag daarom vandaag niet ontbreken. Ook in andere Europese talen klinken psalmen met werk van Charles Ives en Felix Mendelssohn Bartholdy. Slotstuk van het concert was het bijzondere  Psalmenrequiem van Daan Manneke, geheel opgebouwd uit psalmteksten uit de Latijnse vertaling van de Bijbel.

  Paul Maassen bespeelde tijdens dit concert de beiaard. Die klonk soms als bijna menselijke stem, dan weer functioneerde hij als continuo en basis voor het klankgebouw van het koor. Af en toe hoorde je een compleet tweede koor van klokken en belletjes. Zo was dit concert niet alleen een ode aan de  muziek, maar ook aan de veelzijdigheid van de beiaard.

Pagina’s

Komende concerten

Mater Dolorosa (9 maart 2024)
Concertzaal het Cenakel, Tilburg

Mater Dolorosa (10 maart 2024)
Grote of Protestantse Kerk

Recente concerten

Einklang (5 november 2023)
Sint Martinuskerk, Hoogland, Amersfoort

Einklang (29 oktober 2023)
Grote of Protestantse kerk in Den Bosch