Repertoire-overzicht


 • Figure Humaine, Francis Poulenc 2016

  We hebben twee mooie concerten gegeven in ‘s-Hertogenbosch en Leiden in samenwerking met het Leids Projectkoor.
  Het was een bijzonder programma met o.a. Figure Humaine van Francis Poulenc en stukken van Schumann en Poulenc door zowel mannen- als vrouwenkoor.

  U kunt hieronder luisteren naar een opname.

  Op dinsdag 20 maart 2018 verzorgde het Brabants Kamerkoor een korte proloog bij de uitvoering van Hamlet door Opera2Day in het Theater aan de Parade in Den Bosch. Het filmpje kunt u zien op YouTube .

  proloog bij de uitvoering van Hamlet door Opera2Day
 • Tussen Bosch en Beiaard, 2016

  Het Brabants Kamerkoor liet tijdens dit concert horen hoe psalmteksten door de eeuwen heen componisten hebben geïnspireerd. De oorspronkelijke psalmteksten, in de Bijbel opgenomen in het Oude of Eerste Testament, zijn de eeuwen door in de Nederlanden op verschillende manieren vertaald en bewerkt. Je hoorde in dit programma bijvoorbeeld teksten uit de bundel ´Souterliedekens‘ uit 1540, een in Antwerpen uitgegeven volledige verzameling Nederlandse psalmvertalingen op melodieën van bekende volksliedjes, waarschijnlijk van de hand van Willem van Zuylen van Nijevelt. Deze Souterliedekens brachten we in werk van hedendaagse componisten. Ze werden destijds beroemd door bewerkingen van o.a. Clemens non Papa (1556-57). Van hem voerden we Musica Dei Donum optimum uit. Een ander uitstapje dat we vanuit het psalmenthema maakten was Continuo Lacrimas, dat Jacob van Vaet schreef bij de dood van Clemens.

  Beroemder nog dan de Souterliedekens werd het Geneefs Psalter, een berijming van het volledige boek van de Psalmen, voor gebruik in de kerken van de Reformatie. Sweelinck bewerkte alle 150 psalmen, en mag daarom vandaag niet ontbreken. Ook in andere Europese talen klinken psalmen met werk van Charles Ives en Felix Mendelssohn Bartholdy. Slotstuk van het concert was het bijzondere  Psalmenrequiem van Daan Manneke, geheel opgebouwd uit psalmteksten uit de Latijnse vertaling van de Bijbel.

  Paul Maassen bespeelde tijdens dit concert de beiaard. Die klonk soms als bijna menselijke stem, dan weer functioneerde hij als continuo en basis voor het klankgebouw van het koor. Af en toe hoorde je een compleet tweede koor van klokken en belletjes. Zo was dit concert niet alleen een ode aan de  muziek, maar ook aan de veelzijdigheid van de beiaard.

 • Kerstconcert 2015

  Sweet was the song

  Dit programma voerden we op 19 december 2015 uit in Nieuwkuijk

  Sweet was the song the Virgin sung

  When she to Bethlem Juda came…

  Een groot mysterie, licht in de duisternis en engelenzang, Marialiederen en Christmas Carols. Maria zong een wiegenlied in de duisternis en koude van de stal terwijl in de kribbe haar kind lag te huilen. Hoewel al eeuwen aan ons de situatie romantischer wordt voorgesteld dan de realiteit doet vermoeden, konden het publiek zich ook dit jaar laven aan prachtige muziek voor de kersttijd in het programma Sweet was the song. Met o.a. stukken van Lauridsen, Bennett, Stanford, Whitacre en Kodaly.

 • Kerstconcert 2015, O magnum mysterium

  Maurice Duruflé (1902-1986)                                   Ubi Caritas

  Francis Poulenc (1899-1963)                                    Un soir de Neige            

  De grandes cuillers de neige

  La bonne neige

  Bois meutri

  La nuit le froid la solitude

  Giovanni Pierluigi da Palestrina (1525-1594)        Hodie Christus natus est

  Francis Poulenc                                                            O magnum mysterium

  Orlando di Lasso (1532-1594)                                   Videntes stellam

  Francis Poulenc                                                            Quem vidistis pastorem

  Henry Purcell (1659-1695)                                         Hear my prayer, oh Lord

  — pauze —

  Thomas Sandström (1964)                                        Hear my prayer, oh Lord

  Tomás de Victoria (1548-1611)                                Quem vidistis pastores

  Francis Poulenc                                                            Videntes stellam

  Giovanni Gabrielli (1557-1618)                                O magnum mysterium

  Francis Poulenc                                                            Hodie Christus natus est

  Morten Lauridsen (1943)                                           O magnum mysterium

  Maurice Duruflé (1902-1986)                                   Ubi Caritas

 • Upovanje, 2015

  Voor het project Upovanje sloegen het Hollands Vocaal Ensemble (HVE) Amsterdam en het Brabants Kamerkoor (BKK) de handen ineen voor de uitvoering van het indrukwekkende Concert voor Koor van Alfred Schnittke. Naast Schnittke werd gezamenlijk werk uitgevoerd van Tschaikovsky en Sviridov. Verder zongen beide koren afzonderlijk werken van Rachmaninov en Sjostakovitsj.

  Het programma heeft de titel Upovanje meegekregen, het Russische woord voor hoop. Het is de hoop waarover de Armeense tekstdichter Gregor Narekatsi rond het jaar 1000 spreekt, door de Russische componist Alfred Schnittke op muziek gezet in het vierde deel van zijn Concert voor Koor uit 1985. De hoop dat door te zingen verwondingen van lichaam en ziel zullen helen, als een reinigende mystieke ervaring.

  In de actualiteit van vandaag zouden we wensen dat het zingen van deze monumentale koorcompositie een bijdrage zou kunnen leveren aan de hoop op herstel van de verstoorde politieke en ideologische relaties tussen Rusland en de Westerse wereld.

 • Binnenste Buitengewoon 2014

  Het tweede programma dat we uitvoerden in ons jubileumjaar 2014.

  Met dit programma zette het Brabants Kamerkoor haar 75-jarige traditie van avontuurlijk programmeren voort. Het programma bestond uit werken voor koor en dubbel blaaskwintet van Igor Stravinsky, Maurice Pirenne, Bart van Dongen en Daan Manneke. In dit programma werden drie wereldpremières uitgevoerd, te weten de opdrachtcomposities van Daan Manneke en Bart van Dongen (allebei uit 2014) en het De Profundis van Maurice Pirenne.

  Bijzonder bij de uitvoering van ‘Binnenste Buitengewoon’ was dat het koor letterlijk naar buiten kwam om het publiek de kerk binnen te halen. Het koor trad niet alleen binnen in de kerk op, maar ook erbuiten, op het kerkplein. Het koor keerde de kerk als het ware binnenstebuiten:  een compositieopdracht van Bart van Dongen werd als ouverture buiten de kerk uitgevoerd. De blazers lokten het publiek vanuit de ramen aan de overkant, de koorleden begonnen overal te zingen: “Als das Kind Kind war”, en voerden het nieuwsgierig geworden publiek mee de kerk in.

  Bart van Dongen – Als das Kind Kind war (Wereldpremière!)
  Maurice Pirenne – Aandachtig Drieluik
  Maurice Pirenne/M. Dijker – De Profundis (Wereldpremière!)
  Daan Manneke – Madrigalen (Wereldpremière!)
  Igor Stravinsky – Mis

Pagina’s

Komende concerten

Vrije noten (3 november 2024)
Grote of Protestantse Kerk

Vrije noten (16 november 2024)
Catharinakerk Eindhoven

In beauty (6 april 2025)
Grote of Protestantse Kerk

In beauty (14 september 2025)
Abdij Marienkroon

Recente concerten

Mater Dolorosa (10 maart 2024)
Grote of Protestantse Kerk

Mater Dolorosa (9 maart 2024)
Concertzaal het Cenakel, Tilburg