Koor

Al vanaf de oprichting in 1939 is het Brabants Kamerkoor een ambitieus en vernieuwend kamerkoor in het hoogste amateursegment. Sinds 1 januari 2016 staan we onder leiding van dirigent Béni Csillag. We geven minimaal drie keer per jaar een concert, vaak a capella of met ongewone ensembles, zoals bij de Mis voor koor en 10 blazers van Igor Stravinsky of het Psalmenrequiem van Daan Manneke met beiaard.
We voerden gedurende al die jaren alle grote werken van Johann Sebastian Bach uit en daarnaast Händels Messiah, Brahms’ Ein Deutsches Requiem, Stravinsky’s Psalmensymfonie en Monteverdi’s Mariavespers. Ook voor 2017 staat een van die grote werken weer op het programma, namelijk de Johannes Passion van Bach.

Deze grote projecten wisselen we af met programma’s waarin het pure kamerkoorrepertoire tot zijn recht komt: vaak minder monumentaal, maar des te uitdagender. We zingen koorwerken uit alle stijlperiodes, zeer gevarieerd, van Schütz tot Copland en van Sweelinck tot Glass.
In 2015 brachten we samen met het Hollands Vocaal Ensemble het Concert voor Koor van Alfred Schnittke. In 2016 voerden we samen met 7 andere Brabantse kamerkoren Spem in Alium van Thomas Tallis uit en waren we ook aanwezig in het Muziekgebouw in Amsterdam met een wereldpremière: het speciaal voor het BKK ‘door Peter Vigh gecomponeerde stuk ‘De Grote Wind’, op tekst van Lucebert.
Dat laatste doen we graag: composities uitvoeren van hedendaagse componisten en bijdragen aan de totstandkoming van nieuw werk door het verlenen van compositieopdrachten.
Onder Repertoire vind je alles wat we gedurende de afgelopen ruim 75 jaar uitvoerden terug.

Sopranen
Anja van Berkel