Dirigent

benicsillagBéni Csillag (1976) is in Hongarije geboren en begon zijn muzikale opleiding op 6-jarige leeftijd met vioollessen. Na verschillende instrumenten bespeeld te hebben, begon hij in 1995 aan zijn studie koor- en orkestdirectie aan de Liszt Ferenc Academie in Boedapest. Naast deze hoofdvakken studeerde Béni muziektheorie en schoolmuziek. In 2001 rondde hij zijn studie daar af.
In 2003 was Béni Csillag geselecteerd voor de Eric Ericson Masterclass in Haarlem. Deze stond onder leiding van Hartmut Haenchen en Uwe Gronostay. Een week lang werkte hij met het Nederlands Kamerkoor en het Groot Omroepkoor. In juni 2007 werd hij opnieuw geselecteerd, deze keer waren de docenten Simon Halsey en Robert Sund. In 2004 assisteerde hij Tonu Kaljuste in Vigevano (Italie) met het World Chamber Choir, een vertakking van het World Youth Choir, waarin hij jarenlang zanger was.
Sinds september 2005 woont Béni in Nederland. Hij studeerde koordirectie aan het Koninklijk Conservatorium bij Jos van Veldhoven en Jos Vermunt. In september 2008 behaalde hij Cum Laude het Master-diploma.
Hij is artistiek leider van het Brabants Kamerkoor, het Philips’ Philharmonisch Koor, het Leids Projectkoor, het Haags Vocaal Ensemble en het Nieuw Nederlands Vocaal Ensemble, dirigent van het Festivalkoor van de Koorbiënnale in Haarlem en het Kamerkoor van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij heeft de afgelopen jaren kerstconcerten gegeven met het Nederlands Kamerkoor en als repetitor gewerkt met het Groot Omroepkoor en Cappella Amsterdam. Vanaf 2019 volgt Béni Kurt Bikkembergs op als artistiek leider van het Nederlands Studenten Kamerkoor.